28. april 2012

Kathryn Stockett: The Help

The Help af Kathryn Stockett var bogklubsbogen til marts måned. Jeg havde aldrig før hørt om bogen, også selv om der er lavet en film over bogen. Men da jeg læste om bogen, var jeg sikker på, at den ville jeg glæde mig til at læse.

Jeg blev også hurtig glad for at læse The Help. Jeg synes bogen var spændende, og den berørte nogle meget spændende problemstillinger i 1960'erne i en sydstat i USA. Raceoprøret lurer under overfladen, mens alt tilsyneladende er lutter idyl.

Bogen har tre hovedpersoner. Aibileen og Minny der er tjenstepiger hos hvide familier samt den hvide unge kvinde Skeeter. Aibileen arbejder hos en af Skeeters veninder. Aibileen fortæller hvordan, hun får et meget tæt forhold til de hvide børn, som de passer, da hun er tættere på børnene end børnenes mor er.

Minny er en rapkæftet kvinde, der siger sin mening, også selvom det indimellem skaber problemer for hende. Minny har arbejdet for en del familier i byen, og hun kender til mange små anekdoter og hemmeligheder om de hvide kvinder.

Skeeters store drøm er at leve af at skrive. Hun har ingen drøm om mand, hus og børn, som hendes jævnalderende veninder, og som hendes forældre håber for hende at få. Skeeter kommer i kontakt med et forlag i New York, og hun får lavet en aftale om at sende et manuskrift til en bog ind.

Efter lang tids overvejelse besluttet Skeeter sig for at skrive en bog om de sorte tjenestepigers historier. Emnet er meget følsomt, og ingen må vide, hvad Skeeter er i gang med. Skeeter og Aibileen får kontakt med hinanden og langsomt vokser et venskab mellem de to kvinder i takt med at historien bygges op.

Bogen er bygget op i kapitler, hvor det er en af de tre kvinder, der er jeg-fortæller. Jeg kan godt lide en jeg-fortælller, det giver en dejlig indlevelse i bogen. Kathryn Stockett er god til at give de tre hovedpersoner hver deres liv og fortællemåde. Stockett giver tre portrætter af tre stærke kvinder, der hver især tør være anderledes og stå udenfor normalen.

Bogen var meget spændende, og det var rigtig interessant at følge de tre kvinder og se, hvordan de skabte røre i andedammen og være anderledes.

1 kommentar:

  1. Jeg har også lige læst den - dog på dansk - og syntes, det var en fin bog. Jeg havde håbet, at slutningen var lidt skarpere/mere dramatisk, men overordnet var det en fin læseoplevelse :-)

    SvarSlet